Sjukgymnastik
Du kan gå till en sjukgymnast med olika problem och skador. Sjukgymnastik kan vara rehabilitering efter en operation. Sjukgymnastik kan hjälpa vid besvär med inflammationer i muskler och leder eller behov av att träna upp svaga muskler. I grundutbildningen ingår en hel arsenal hur man behandlar olika diagnoser. Många är specialiserade så du kan hitta en sjukgymnast som är expert på just det du har problem med. Andra, som t.ex jobbar på vårdcentral eller liknande har en mer allmän kompetens.
I huvudsak kan vi säga att sjukgymnasten har kompetens vad gäller rörelseapparaten. Dvs hur muskler arbetar utefter våra nervsignaler och i samverkan med skelett och leder. Med hjälp av t.ex. massage och akupunktur kan smärta behandlas och genom att mobilisera muskler och leder med olika övningar kan ny styrka byggas.
Sjukgymnasten har metoder för att förebygga och behandla det som begränsar dig. Samtal är en viktig del i början för att skaffa sig en bra bild av vad som behöver göras. Därefter läggs en handlingsplan upp för att hitta behandling och övningar. För en löpare med problem med hälsenorna kan massage och tänjningar vara exempel på behandlingar medan ett program innehållande excentriska tåhävningar är exempel på de övningar man själv får jobba med hemma. Under tiden hos sjukgymnasten utvärderas utveckling av behandlingen.
Som idrottare/motionär så träffar du oftast en sjukgymnast när du skadat dig. Du får ett träningsprogram eller annan form av behandling som del av din rehabilitering.Idag krävs ingen remiss för att träffa en sjukgymnast.