Laser behandling är impuls / kontakt orienterad.
Medicinsk laserbehandling är en lampa som producerar osynligt eller synligt ljus och kan användas på många olika sätt. Laserljuset består av en och samma våglängd och kallas för ett ”rent” ljus. Med en medicinsk laser appliceras laserljus icke-invasivt för att minska smärta och inflammation, samt för att främja läkning.
OM LASER OCH LASERBEHANDLING called also Low Level Laser Therapy (LLLT)
Laserljusets egenskaper är unika och har visat mycket positiva effekter på celler och vävnaden. I mer än 40 år har man forskat inom detta område och kommit fram till att laserljuset, genom ett energiupptag i cellerna, påverkar läkningen.
Laserljuset appliceras i kontakt med normalfrisk hud. Känslig, eller skadad hud och öppna sår behandlas i icke-kontakt på ett avstånd av någon eller några centimeter. För att få en bra behandlingseffekt behöver laserljuset kunna genomtränga vävnaden och nå det område som är tänkt att behandlas.
När laserljus appliceras på hud eller vävnad absorberas, reflekteras, och sprids det åt flera håll. Ju längre ner i vävnaden desto svagare blir ljuset. Därför används en större energimängd laserljus vid behandling av exempelvis muskulatur och leder, i jämförelse med ett öppet sår.
Laserljusets effekter:
– Stimulerar immunförsvar
– Minskar smärta
– Reducerar inflammation
– Reducerar svullnader och ödem
– Främjar läkning
VAD HÄNDER I KROPPEN?
Den våglängden som används vid medicinsk laser påverkar lokala immunförsvaret, cirkulation i blod och lymfkärl, ämnesomsättningen i cellerna och utsöndring av olika ämnen, t.ex. endorfiner och prostaglandiner som bland annat påverkar smärttillstånd. Detta är en metod som påverkar och stimulerar kroppens självläkningsförmåga.
Medicinsk laserterapi är effektiv vid:
Artrit (ledinflammation)
Artros
Axelsmärta
Bursit (slemsäcksinflammation)
Cervikal brachialgi
Hematom
Ledsmärta
Ödem
Sträckningar/stukningar
M.m