Vi ses vanligtvis åtta gånger, alltid på plats på mottagningen, ca 60 minuter varje gång (men avsätt alltid lite extra tid i kalendern då tiden är ungefärlig).
Jag klev in på sorgbearbetningsinstitutet nästan 15 år efter att min mamma gått bort i cancer. Jag trodde då att det var den enda förlust jag haft i livet, men det visade sig finnas många fler obearbetade förluster i bagaget. Såsom tex flera flyttar och andra förändringar, och även obearbetade relationer till människor som fortfarande lever!
När jag klev in på institutet hade jag provat diverse olika kurser och andra distraktioner (så kallade ”tillfälliga lättnader”) men utan någon större framgång. Så snart jag upphörde med distraktionerna och stillade mig så kom de jobbiga känslorna tillbaka. Om det var så att ”tiden läker alla sår” så hade 15 år alltså inte räckt som tid. Numera vet jag att det inte är tiden i sig som läker några sår utan vad man gör under tiden.
Sorgbearbetningen gjorde mig fri från gammalt ”psykiskt skräp” / inre hinder så att jag numera återigen kan delta i livet här och nu helt och fullt ut!
Programmet för sorgbearbetning är en evidensbaserad pedagogisk metod där deltagaren genomför ett eget sorgearbete med handledning och stöd från kursledaren.
Programmet för Sorgbearbetning – individuellt format
Kursen omfattar normalt åtta individuella träffar á en timme. Under kursen får deltagaren genomföra ett eget sorgearbete.
Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorg är alla de ofta motstridiga tankar och känslor som våra förluster väcker inom oss. Hur förlusterna upplevs är individuellt, men dödsfall och skilsmässor är oftast smärtsamma.
Ofta förknippas sorg med dödsfall och skilsmässor. Sorgereaktioner kan dock utlösas av en rad olika förluster och förändringar. Exempel på händelser som kan utlösa sorg är separationer, övergrepp av olika slag, relationsproblematik (till partner, föräldrar, barn, vänner, kollegor), egen eller annans sjukdom, att förlora ett husdjur, att flytta, eller att livet inte blev som man hade tänkt sig.
Vanliga sorgereaktioner i samband med förluster och förändringar är:
- En känsla av bedövning
- Humörsvängningar
- Koncentrationssvårigheter
- Oregelbunden sömn
- Förändrade matvanor
- Energiförlust
Grundformatet baseras på åtta träffar en gång per vecka. Individer skiljer sig dock åt. Eftersom målet är långsiktig framgång, inte hastighet, så anpassas antalet gånger till varje persons individuella tempo. Normallängden på varje träff är en timme. Du och jag som din handledare kan komma överens om att förlänga eller förkorta tiden något. Oavsett detta bör vi dock inte träffas oftare än en gång per vecka. Tiden mellan träffarna ger dig tid för att genomföra hemuppgifterna och bearbeta det som dyker upp.
För att få fullgott resultat så behöver du fullfölja samtliga 8 träffar, samt eget hemarbete mellan träffarna.
Varmt välkommen att kontakta mig för bokning eller om du har frågor funderingar,
carolina@carolinassamtalsterapi.se eller
SMS till 0735-22 13 44 så återkopplar jag samma dag.