HemFakta & rådÅderbrock

Åderbrock

Åderbråck är förstorade och förvridna blodkärl, vanligtvis i benen, som orsakas av en svaghet i de venösa väggarna eller ventilerna i venerna. Åderbråck uppstår främst på grund av ärftlighet och förvärras med tiden. Därför krävs det en åderbråcksbehandling för att få dem borttagna.

Ärftlighet och ålder är de vanligaste orsakerna till åderbråck, men även graviditet och långa perioder av sittande eller stående arbete kan påverka blodcirkulationen och öka trycket i benen, och därmed öka risken.

Många fall av åderbråck kan behandlas med enklare metoder som användning av kompressionsstrumpor och regelbunden motion. Dessutom kan det hjälpa att höja benen när man vilar för att minska svullnad och obehag.

Vid mer allvarliga besvär är en vanlig behandling att sluta till de skadade venerna med lim, laser eller skum, eller att man helt enkelt gör ett kirurgiskt ingrepp. Kirurgen kan antingen ta bort åderbråcken genom små snitt eller utföra en venutdragning, där den påverkade venen helt tas bort.

En annan metod är laserbehandling där laserenergi används för att förstöra åderbråcken och stänga av dem.

Det är viktigt att rådgöra med en läkare vid symtom på åderbråck för att få en korrekt diagnos och diskutera lämplig behandling. Behandlingen kan variera beroende på svårighetsgraden av åderbråcken och de individuella behoven.

Symptom på åderbrock i benen:

  • Synliga, förstorade och blåaktiga eller lila vener
  • Smärta eller obehag i benen, särskilt efter långa perioder av stående eller sittande
  • Svullnad i benen
  • Åderbrock kan ge klåda runt själva bråcken

Senast uppdaterad:
2023-10-05

Så kan vi hjälpa till:

Hos Bokadirekt kan du boka en tid på en specialistmottagning, för rådgivning och behandling av åderbråck.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av åderbrock.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store