HemFakta & rådBenhinneinflammation

Benhinneinflammation

Benhinneinflammation kännetecknas av att du får ont på insidan av smalbenet eller det som också kallas för skenbenet. Besvär brukar uppkomma om du rör dig mer än vad du brukar göra. Benhinneinflammation är egentligen inte en inflammation utan en överbelastning, som uppkommer när du överanstränger kroppen med fysisk aktivitet.

Symtom på benhinneinflammation: 

  • Smärta på insidan eller framsidan av smalbenet 
  • Stelhets Känslor i benen om du har suttit still en längre stund 
  • Molande värk i benet om du har gått mycket eller rört dig under dagen 
  • Lätt svullnad och du känner dig öm på smalbenet

Symtomen brukar vanligtvis börja lindrigt och det räcker med att du vilar några minuter för att smärtan eller den pulserande känslan ska gå över. Men efter ett tag så kan du få väldigt ont vid minsta belastning eller aktivitet, och du kan också uppleva smärta även i vilande tillstånd. Om förloppet gått långt så kan det ta flera dagar innan smärtan går över. 

För att förebygga benhinneinflammation så finns det ett antal saker du kan göra. Undvik att börja träna för mycket, och för hårt för snabbt. Det är exempelvis vanligt att man kan få benhinneinflammation av att man börjat löpträna för hårt för snabbt. Det är också viktigt att välja skor som passar foten, och som inte är för hårda så att de hjälper till att dämpa löpstegen. Det kan också vara bra att försöka varva träningen med andra fysiska aktiviteter som inte belastar foten och benet, som exempelvis simning. 

I vanliga fall så hjälper det med vila och att ta det lugnt med träningen, men om det inte går över så kan du med fördel kontakta en naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut.


Senast uppdaterad:
2023-10-05

Så kan vi hjälpa till: 

Vi har gott om tider för behandling av benhinneinflammation – just där du befinner dig.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av benhinneinflammation.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store