HemFakta & rådDiskbråck

Diskbråck

Diskbråck är en vanlig orsak till smärta och besvär i ryggen. Ryggraden består av 24 kotor staplade på varandra, och mellan ryggkotorna sitter diskar. Vid diskbråck har det blivit en skada i någon av diskarna, som gör att disken buktar ut. Vissa upplever inga symtom alls vid diskbråck, medan andra drabbas av smärta i rygg och nacke, samt domningar och svaghet i musklerna.

Vanliga symtom vid diskbråck:

  • Ont i rygg och/eller nacke
  • Smärta som strålar ut i armar eller ben
  • Domningar och svaghet i benen

Diskbråck kan uppstå  akut vid hastiga rörelser eller olyckor, men detta är ovanligt. Det vanligaste är att besväret utvecklas över tid på grund av gradvis slitage, vilket kan ge stelhet och smärta som kommer och går under flera år. Det kan därför vara svårt för den drabbade att veta exakt när diskbråcket uppstod.

Ofta går diskbråck över av sig själv efter några veckor eller månader. Men det finns hjälp att få för att lindra smärta och behålla rörligheten i ryggen. I ovanliga fall kan det krävas operation. Om ryggvärken inte blivit bättre inom ett par veckor bör du söka vård.

Hos en naprapat eller kiropraktor kan du få hjälp med behandling. Ledjustering, akupunktur och individuellt anpassad träning för att minska smärta och förbättra ryggradens funktion rekommenderas ofta.


Senast uppdaterad:
2023-10-05
Innehållet har granskats av:
Stefan Ahnén, legitimerad naprapat.

Så kan vi hjälpa till: 

Vi har gott om akuttider för behandling av diskbråck – just där du befinner dig.

Hitta en akuttid för bedömning, rådgivning & behandling av diskbråck.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store