HemFakta & rådFotvårtor

Fotvårtor

Fotvårtor är helt ofarligt och orsakas av ett virus som ger en infektion i huden. Infektionen orsakar en förhårdnad i huden, en vårta, som kan uppträda ensam eller i ett kluster av vårtor. Vårtorna smittar från person till person, exempelvis i offentliga inomhusmiljöer såsom badhus och omklädningsrum där många vistas barfota.

Vanliga symtom vid fotvårtor:

  • Smärtsamma förhårdnader i huden
  • Vårtor 

Trots att det inte är farligt för den som drabbas, kan det ömma och göra ont och uppfattas kosmetiskt störande. Fotvårtor försvinner ofta av sig själv med tiden, men det kan ta lång tid, ibland flera år. De har också en tendens att växa sig större med tiden, och kan i vissa fall bli kroniska. Därför är det bra med behandling så snart som möjligt från det att du upptäckt en fotvårta.

I många fall kan receptfria läkemedel från apoteket räcka gott och väl för att behandla fotvårtor. Men vissa fotvårtor är riktigt envisa att bli av med, och kan behöva professionell behandling. Det finns flera olika behandlingsmetoder, frysbehandling är vanligt. Boka tid hos en medicinsk fotterapeut för att få hjälp med vilken behandling som passar bäst för just dina besvär.


Senast uppdaterad:
2023-10-05

Så kan vi hjälpa till: 

Vi har gott om tider för behandling av fotvårtor – just där du befinner dig.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av fotvårtor.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store