HemFakta & rådHälsporre

Hälsporre

Om du har smärta under hälen eller på insidan av fotvalvet, kan du ha drabbats av hälsporre. Detta är en vanlig skada, framförallt bland löpare och dig som rör på dig mycket. Åkomman har fått sitt namn av att det ibland bildas en utväxt på hälbenet, en så kallad sporre. Detta är dock en relativt vanlig utväxt som inte nödvändigtvis innebär smärta. Smärtan som uppstår vid diagonsen hälsporre orsakas i själva verket av senfästet i hälen.

Vanliga symtom vid hälsporre:

  • Smärta under hälen när du kliver upp ur sängen på morgonen
  • Smärta i hälkudden vid belastning när du suttit stilla länge
  • Belastningssmärta som avtar när du gått en stund

Hälsporre beror på överbelastning av hålfotssenan, och uppkommer ofta hos personer som snabbt utökat sin träning och utsatt kroppen för mer påfrestning än den är van vid. Både utökad träning och byte till hårdare underlag ökar belastningen på fötterna och kan leda till överansträngning.

Hälsporre läker normalt av sig själv, men det kan ta tid, särskilt om du fortsätter belasta foten trots att det smärtar. Om du vill påskynda läkningen så finns det dock hjälp att få. En naprapat kan hjälpa dig hitta den bakomliggande orsaken till problemet och utifrån det lägga upp en plan för rehabilitering. Vanliga behandlingsmetoder är massage av omkringliggande muskler, stötvågsbehandling och individuellt anpassade skoinlägg. Du kan även få hjälp att tejpa foten, med syfte att avlasta och lindra den mest akuta smärtan.


Senast uppdaterad:
2023-10-05

Så kan vi hjälpa till: 

Vi har gott om tider för behandling av hälsporre – just där du befinner dig.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av hälsporre.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling.

Finns i App StoreFinns i Play Store