Mjäll

Mjäll är ett vanligt hudtillstånd som kännetecknas av små, torra fjäll eller flingor som lossnar från hårbotten och kan synas i håret och på kläder. Det är oftast orsakat av överdriven avskalning av döda hudceller från hårbotten. Mjäll kan vara irriterande och lite pinsamt, men det är vanligt och kan behandlas effektivt.

Att mjäll uppstår beror främst på två faktorer. Den ena är ökad talgproduktion, där just ökad produktion av talg, alltså hudens naturliga olja, leder till mjäll. Detta eftersom den överflödiga talgen kan orsaka ökad tillväxt av jästsvampar på huden, vilket i sin tur kan irritera hårbotten. Den andra huvudorsaken till mjäll är torr hårbotten. Torrheten kan bero på ett flertal olika faktorer, bland annat kallt klimat, användning av hårprodukter som torkar ut hårbotten eller överdriven tvättning av håret.

Men oavsett vad orsaken är till att mjäll uppstår, finns det numera flera olika och effektiva behandlingar och metoder.

1. Mjällschampo:

Mjällschampo är en vanlig behandling för att kontrollera mjäll. Det finns olika märken och typer, både receptfria och receptbelagda. Aktiva ingredienser som zinkpyrition, salicylsyra, svavel, ketokonazol och selenmetionin kan hjälpa till att minska mjällbildning och lugna hårbotten.

2. Fuktgivare för hårbotten:

Om mjäll orsakas av torr hud, kan man använda en mild hårbottenfuktgivare eller olja för att återfukta och lugna hårbotten.

3. Minskad stress

Stress kan förvärra mjällsymtom, så att försöka hantera och minska stress i ditt liv kan vara till hjälp.

4. Undvik hårprodukter

Vissa hårprodukter, som hårspary eller stylingprodukter med alkohol, kan irritera hårbotten och göra mjäll värre. Försök att undvika sådana produkter om du har mjäll.

5. Konsultera en läkare

Om mjällen är svår eller inte reagerar på-behandlingarna ovan, bör du överväga att rådfråga en läkare eller hudläkare. De kan rekommendera starkare behandlingar eller utvärdera om det kan finnas underliggande medicinska orsaker till ditt mjäll.

Det är viktigt att förstå att mjäll kan vara en kronisk åkomma som behöver regelbunden vård och underhåll för att hålla det under kontroll. Det är också en god idé att följa anvisningarna på ditt mjällschampo eller andra behandlingsprodukter noggrant för bästa resultat.


Senast uppdaterad:
2023-10-26

Så kan vi hjälpa till: 

Vi har massvis med tider hos legitimerade hudteapeuter– just där du befinner dig.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av mjäll.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store