HemFakta & rådNagelsvamp

Nagelsvamp

Nagelsvamp är ett vanligt besvär som drabbar många. Nagelsvamp kan angripa naglar på både händer och fötter, men vanligast är att det drabbar tånaglarna. Åkomman påverkar nageltillväxten, ger missfärgade naglar samt sköra- eller förtjockade naglar. Genom medicinsk fotvård kan du få hjälp att råda bot på besvären.

Vanliga symtom vid nagelsvamp:

  • Nageln blir missfärgad, färgen varierar från gult till stark orange
  • Skör och mjuk nagel 
  • Tjock och ibland missformad nagel
  • Nageln kan lossna från huden och göra ont

Nagelsvamp beror ofta på fotsvamp som spridit sig till nageln. Tyvärr kan det vara svårare att råda bot på än fotsvamp, då nagelsvamp är en djupare infektion. Det finns över 500 olika sorter av nagelsvamp som ger varierande symptom, men gemensamt för alla varianter är att de trivs bra i en varm och fuktig miljö.  Därför är det särskilt lätt att drabbas om du ofta går i svettiga strumpor och täta skor, likväl om du idrottar och svettas mycket. Det smittar från person till person, så har du drabbats bör du undvika att gå barfota i offentliga inomhusmiljöer såsom badhus och omklädningsrum.

I vissa fall försvinner nagelsvamp av sig själv med tiden, men ofta är det besvärligt att bli av med och tar lång tid att behandla. Hos en medicinsk fotvårdare kan du få professionell behandling. Vanliga metoder är att fila ned den drabbade nageln och följa upp med anpassade nagelsvampsprodukter eller behandla med laser. Blå laser tar nämligen död på svampsporerna och efterföljande röd laser stimulerar nagelns tillväxt. Ofta krävs flera behandlingar för att bli av med problemet.


Senast uppdaterad:
2023-10-05

Så kan vi hjälpa till: 

Vi har gott om tider för medicinsk fotvård – just där du befinner dig.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av nagelsvamp.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling.

Finns i App StoreFinns i Play Store