HemFakta & rådPigmentförändringar

Pigmentförändringar

Pigmentförändringar är något som de allra flesta har och är oftast helt ofarliga. Vanligtvis syns pigmentförändringarna i form av små eller stora mörka fläckar på ansiktet eller på händernas ovansida. Man kan också få vita fläckar, så kallad vitiligo.

Det finns flera anledningar till att man får pigmentförändringar, som också kan vara födelsemärken, leverfläckar eller komma med åldern. Den vanligaste orsaken till att det bildas bruna, släta pigmentfläckar, är att huden utsatts för mycket av solens UV-ljus. Dessa så kallade solfläckar är ofarliga, men du kan minska risken att de uppstår genom att försöka undvika solen och att använda solskydd.

Vita pigmentfläckar bildas av den ofarliga sjukdomen vitiligo som orsakas av brist på melanin, ett pigment som ger huden färg.

Du kan även få pigmentfläckar av hormonförändringar, i samband vid medicinering eller under en graviditet till exempel.

Upptäcker du pigmentfläckar som är nya eller som förändras på något sätt i sin form, färg eller storlek samt om de kliar eller blöder bör du låta en läkare undersöka dem. Det kan nämligen finnas ett samband mellan pigmentförändringar och malignt melanom, hudcancer.

 

3 behandlingar för att ta bort pigmentförändringar:

  • IPL: En ljusbehandling som reducerar pigmentfläckar.
  • Kemisk peeling: En blandning av flera olika syror som läggs på området. Oftast krävs det flera behandlingar för att få bort fläckarna.
  • Laserbehandling: Laserljus går ner i huden och förstör pigmentförändringarna. Även här krävs ofta flera behandlingstillfällen.

Senast uppdaterad:
2023-10-11

Så kan vi hjälpa till:
Vi har gott om tider för behandling av pigmentförändringar– just där du befinner dig.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av pigmentförändringar.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store