Psoriasis

Psoriasis är en sjukdom som främst orsakar utslag på huden, men kan även ge ledbesvär. Besvären orsakas av en inflammation i kroppen och en för snabb tillväxt av hudceller. Med rätt typ av behandling kan du lindra besvären och bli symptomfri under perioder, men psoriasis går inte att bota helt. Boka tid hos en hudterapeut för en skräddarsydd behandling för just dina besvär.

Vanliga symtom vid psoriasis:

  • Återkommande klåda i huden
  • Röda utslag på huden
  • Torr och fjällande hud
  • Blåsor på huden
  • Ömma leder

Psoriasis utvecklas genom genetiska anlag i kombination med utlösande triggerfaktorer. Detta kan till exempel vara stress, infektioner eller behandling av vissa typer av läkemedel. Rökning, alkohol och övervikt kan också öka risken för att drabbas. Psoriasis smittar inte.

Psoriasis kan uppstå var som helst på kroppen, men ofta på knän, armbågar, rygg och hårbotten. Det uppträder som rodnande och fjällande fläckar på huden, men hudreaktioner och dess intensitet kan se olika ut beroende på vilken typ av psoriasis du drabbats av.

Misstänker du att du har psoriasis bör du ta kontakt med en hudläkare eller hudterapeut för rådgivning. Har du drabbats av psoriasis krävs ofta behandling och kontakt med hudläkare eller hudterapeut under en längre tid. Vilken typ av behandling som rekommenderas varierar, med vanligt förekommande utvärtes behandlingar är lokalbehandling med salvor, mjukgörande krämer och ljusbehandling med UV-ljus.


Senast uppdaterad:
2023-10-11

Så kan vi hjälpa till: 

Vi har gott om tider för behandling av psoriasis – just där du befinner dig.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av psoriasis.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store