Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som primärt påverkar ansiktet. Det är vanligt förekommande bland vuxna i åldrarna 30 till 50 år och kännetecknas av rodnad, synliga blodkärl, knottror och ibland svullnad i ansiktet. Orsaken till rosacea är inte helt klarlagd, men faktorer som ärftlighet, överreaktivitet i blodkärl, inflammation och vissa bakterier spelar roll.

Vanliga symptom på rosacea:

  • Rödhet är oftast första tecknet och uttrycker sig som en ihållande rodnad, särskilt på kinder, näsa, panna och haka
  • Små blodkärl blir synliga under huden, vilket ger en diffus rodnad eller ett spindelvävsliknande mönster
  • Inflammerade knölar och finnar, liknande akne, men utan pormaskar
  • Tjockare hud och texturförändringar i huden
  • Ögonbesvär som torrhet, irritation, känsla av grus i ögonen och ibland synproblem

Det finns ingen botande behandling vid rosacea, men det finns flera metoder som kan hjälpa till för att hantera symptomen och minska rodnaden.

Skonsam hudvård med rengöringsprodukter anpassade för känslig hud är viktigt. En hudläkare kan ordinera crèmer eller geléer som innehåller antibiotika eller andra aktiva ämnen för att minska inflammation och rodnad. Vid ögonbesvär kan ögondroppar hjälpa. Vid mer ihållande eller svåra fall av rosacea är behandlingar som laser och elektrokirurgi ett alternativ. Laser kan minska synliga blodkärl och därmed reducera rodnaden.


Senast uppdaterad:
2023-10-05

Så kan vi hjälpa till:

För att lindra rosacea-symptomen och anpassa behandlingen rekommenderas regelbunden uppföljning med en hudläkare. Hos Bokadirekt kan du hitta specialister, oavsett var du befinner dig, som kan ta fram en behandlingsplan för just dig.

Hitta en tid för bedömning, rådgivning & behandling av rosacea.

Boka tid nu

Gör som tusentals andra svenskar och boka din nästa behandling via Bokadirekts app.

Här hittar du alla behandlingar inom skönhet, hälsa och träning runt om i Sverige. Hitta rätt specialist och boka din behandling

Finns i App StoreFinns i Play Store