Kan vem som helst göra en tandblekning? Sliter blekmedlet på emaljen? Och hur länge håller resultatet? Vi bad tandläkaren Johanna Hallmer på kliniken Dentotox i Malmö om råd.
Ett vackert leende med hälsosamt vita tänder
Många drömmer om ett vackert leende, men kan vem som helst bleka tänderna?
– Ja, de allra flesta kan bleka tänderna. Men jag rekommenderar att legitimerad tandvårdspersonal utför en undersökning innan. Medfödda emaljskador kan göra det svårare att få till en jämn blekning, och det är viktigt att kontrollera om patienten har fasader eller kronor, säger tandläkaren Johanna Hallmer på Bokadirekt-anslutna kliniken Dentotox i Malmö.
På Dentotox erbjuds två sorters tandblekningar: klinikblekning och hemmablekning. Klinikblekningen inleds med en undersökning, där man går igenom vilket resultat kunden kan förvänta sig. Man kontrollerar även hur många tänder som syns när man ler stort, eftersom man inte bleker skymda tänder. Dessutom säkerställer man att det verkligen behövs en blekning.
– I vissa fall har kunden fläckar på tänderna som kan tas bort av en tandhygienist genom airflow, en sorts högtryckstvätt för tänderna. Och vissa missfärgningar går att putsa bort, säger Johanna Hallmer.
Efter undersökningen appliceras en gel som skyddar tandköttet från brännskador. Därefter appliceras en blekningsgel på tänderna. Gelen öppnar dentinkanalerna och bleker vätskan inuti tanden.
– Sen sitter man under en lampa som ökar blekningseffekten. Vi är först i Malmö med att erbjuda en snabb klinikblekning. Vår lampa sitter man med i endast 15 minuter, jämfört med vanliga klinikblekningar som tar drygt två timmar, säger Johanna Hallmer.
Vid hemmablekningar görs först en avgjutning av tänderna för att ta fram en personlig skena. Kunden får med sig blekmedlet hem och kan välja mellan dag- och nattblekning.
– Jag brukar rekommendera dagblekning. Då har man på sig skenan med blekmedlet i fyra timmar i sträck, och man kan bleka varje dag i tre dagars tid. Sen kan man utvärdera om man är nöjd med resultatet eller om man vill boosta upp det lite till, säger Johanna Hallmer.
Nattblekning innebär att man sover med skenan, ett praktiskt alternativ men svårare att kontrollera resultatet.